Генеральною Асамблеєю ООН у 2013 році був проголошений Всесвітній день протидії торгівлі людьми, який, починаючи з 2014 року світова спільнота відзначає 30 липня з метою підвищення інформованості громадськості про глобальну проблему і привернення уваги до тяжкого становища мільйонів жінок, чоловіків і дітей з усіх куточків світу, які стали жертвами торгівлі людьми, а також заохочення людей активно допомагати і протидіяти цьому злочину.

/Files/images/P5290074.JPGВ Житомирі 30 липня 2016 року Жіночий інформаційно-консультативний центр з нагоди Всесвітнього дня боротьби із торгівлею людьми за ініціативи Всеукраїнської коаліції громадських організацій з протидії торгівлі людьми у координації з Міністерством соціальної політики України та за підтримки Міжнародної організації з міграції провів інформаційну кампанію «Спільними зусиллями проти торгівлі людьми в Україні».

/Files/images/P5290053.JPGПроведення кампанії відбулося одночасно в 15 областях України з 11.00 до 15.00. На Житомирщині були охоплені місця транспортного сполучення: залізничний вокзал, автостанції та міські ринки, місця виїзду громадян та повернення додому, в прикордонному пункті пропуску с. Виступовичі, Овруцького р-ну. Волонтери з місцевих професійно-технічних навчальних закладів (13 осіб), представники державних інституцій – суб’єкти НМВ та організатори – ГО «Жіночий інформаційно-консультативний центр» активно розповсюджували друковану продукцію про безпечну міграцію та захист осіб, які постраждали від торгівлі людьми, в Україні, з телефонами Національної «гарячої лінії» з консультування мігрантів та протидії торгівлі людьми 527, надавали інформацію про допомогу, гарантовану законодавством України для осіб, які постраждали від торгівлі людьми.

Своїми діями учасники акції намагалися привернути увагу до проблеми торгівлі людьми, підвищити обізнаність населення Житомирщини щодо питань торгівлі людьми та безпечної міграції, сформувати свідоме ставлення до міграційних намірів та мінімізувати вірогідність потрапляння в ситуацію торгівлі людьми, сприяти формуванню у місцевих жителів та гостей м. Житомир, громадян, які перетинають кордон свідомого ставлення до міграційних намірів та власної безпеки.

Розповсюджуючи буклети, учасники акції популяризували доступ до послуг Національної безкоштовної лінії з протидії торгівлі людьми 527 та консультування мігрантів демонструючи телефони на власному одязі.

/Files/images/P5290057.JPGВідношення до розповсюдженої інформації було неоднозначним, одна частина жителів (більшість) позитивно відгукувалася, деякі самостійно підходили до волонтерів та брали роздатковий матеріал, висловлювали вдячність за інформування, інша частина, а саме, особи, які від’їжджали чи приїхали з-за кордону, проявляли байдужість та роздратуваня, ця проблема їх не стосується, і тому не має сенсу слухати про цей злочин. Проте варто зазаначити, що розповсюджені буклети практично ніхто не викидав, а забирав із собою. Важливим аспектом було інформування громадян не лише про проблему «торгівля людьми», але й про отримання допомоги, яку гарантує держава, особам, які постраждали від торгівлі людьми. Спілкування з місцевим населенням, показало що більшість, серед яких молодь (20 – 35 років) знають про проблему «торгівля людьми», певним чином орієнтуються у документах, які є обов’язковими для фірм з працевлаштування, але готові від’їжджати за кордон (при потребі нелегально) заради гарного, достойного заробітку. «Подбайте про власну безпеку за кордоном», – з таким закликом учасники акції зверталися до громадян: «Можливо саме цей буклет, допоможе Вам не потрапити до рук торгівців людьми!»

@OSCE Project Co-ordinator in Ukraine@Morcos_DEV; @CanEmbUkraine; @WaschukCanUA; @CanadaDev; #людинаНЕтовар

 

GOC_colour_en
LOGO_OSCE_Ukraine_UKR_LOGOTYPE_RGB
мин соц полит - логотип
Поділитися
FacebookVKGoogle+TwitterShare