На відзначення  Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми, з метою привернення уваги до проблем вказаного злочину, управлінням сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації спільно з Жіночим інформаційно-консультативним центром   організовано   «круглий стіл» на тему: «Ні – трудовій експлуатації людей в Україні».

IMG_9944Даний захід  проводився   за участю  суб’єктів, які здійснюють  заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Житомирській області. Учасників круглого столу привітала начальник обласного управління сім’ї, молоді та спорту Світлана Миколаївна Гресь, а також повідомила про проведення інформаційних заходів з протидії торгівлі людьми підпорядкованими районними відділами по всій області.

Про ситуацію з торгівлею людьми доповіла Ірина Бабенко, голова ГО ЖІКЦ, а саме: тільки за 1 півріччя 2016 року 481 особа постраждали від торгівлі людьми, з них 59 % складають чоловіки (трудова експлуатація); 19 випадків спроб торгівлі людьми з ВПО; в Житомирській області в 2017 році 7 громадян постраждали від внутрішньої трудової експлуатації, з них 5 отримали державний статус ПТЛ та включені в програму реінтеграції; число осіб, які постраждали від внутрішньої торгівлі людьми станом на червень 2016 р.  зросло та становило 7% від загальної кількості випадків.

Ірина Бабенко ознайомила учасників круглого столу із роллю інспекторів праці у виявленні внутрішньої торгівлі людьми у Бельгії, Нідерландах,  та Великої Британі, де питання трудової експлуатації є  пріоритетом, згідно зі статтею 4 Загальної декларації прав людини («Ніхто не повинен утримуватись у рабстві або підневільному стані»).

Оперуповноважений обласного відділу по боротьбі зі злочинами пов’язаними з торгівлею людьми (ВБЗПТЛ), Ванільчук Назарій Олексійович повідомив присутніх про складнощі процесу отримання доказової бази від постраждалих осіб й свідків, та притягнення до відповідальності злочинців. У результаті, за його словами,  безкарність породжує нові злочини, та сприяє поширенню торгівлі людьми в Україні.

За даними державної судової адміністрації

у 2015 році за статтею 149 Кримінального Кодексу України:

12 – засуджені особи, до яких застосовано позбавлення волі на певний строк, з них:

1 особа – понад 1 рік до 2 років включно;

1 особа – понад 2 роки до 3 років включно;

7 осіб – понад 3 роки до 5 років включно;

3 особи – понад 5 років до 10 років включно.

20 – засуджені особи, яких звільнено від покарання з випробуванням.

У 2016 році за даними державної судової адміністрації, за статтею 149 Кримінального Кодексу України:

5 – засуджені особи, до яких застосовано позбавлення волі на певний строк, з них:

1 особа – понад 2 роки до 3 років включно;

1 особа – понад 3 роки до 5 років включно;

3 особи – понад 5 років до 10 років включно

20 – засуджені особи, яких звільнено від покарання з випробуванням.

Начальник відділу Житомирського обласного центру зайнятості Карпович Світлана Василівна проінформувала про превентивні заходи обласної служби зайнятості з питань попередження торгівлі людьми. За її даними, упродовж 1 півріччя 2017 року були проведені семінари: легальна зайнятість (241 семінар для 3324 учасників), запобігання нелегальній трудовій міграції, експлуатації  дитячої праці (41 семінар для 634 осіб), попередження зовнішньої нелегальної трудової міграції та торгівлі людьми (82 семінари для 1059 учасників), з питань запобігання торгівлі дітьми (12 семінарів для 132 осіб).

Заступник директора обласного центру з надання безоплатної первинної і вторинної правової допомоги, Радушинська Наталія Вацлавівна повідомила, що дана служба надає юридичну підтримку особам, трудові права яких порушено,  однак, наголосила про проблему низького рівня свідомості та освіченості людей щодо відстоювання своїх прав задля отримання гідних умов праці, або отримання допомоги у разі порушення їх трудових прав. Тому, на сьогоднішній день, звернень за такими питаннями у центр не було.

Захід проведено за підтримки уряду Канади та офісу Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

@OSCE Project Co-ordinator in Ukraine@Morcos_DEV@CanEmbUkraine@WaschukCanUA@CanadaDev#людинаНЕтовар

 

GOC_colour_en
LOGO_OSCE_Ukraine_UKR_LOGOTYPE_RGB
мин соц полит - логотип

 

Поділитися
FacebookVKGoogle+TwitterShare